Tips voor de aankoop van zonnepanelen
Duurzaamheid staat tegenwoordig hoger dan ooit op de agenda. We kunnen er geen genoeg aandacht voor hebben, alle beetjes helpen voor een gezonder milieu. Het installeren van zonnepanelen, bijvoorbeeld. Dat scheelt je op termijn niet alleen in de energierekening, ook knapt de hele planeet ervan op. Tips voor het aanschaffen van zonnepanelen lees je hier.
Schakel professionals in
Er zijn veel doe-het-zelf pakketten voor zonnepanelen verkrijgbaar, die je met een beetje handigheid zelf op het dak van je huis installeert. Het is echter aan te raden om dit over te laten aan experts. Zonnepanelen plaatsen is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast loop je het risico je garantie mis te lopen bij een eventueel defect, als je de panelen zelf hebt geplaatst. De leverancier zal het probleem dan algauw toekennen aan een gebrekkige installatie.
Laat de installateurs altijd van te voren even langskomen voor een exacte offerte. Een offerte waar geen bezoek aan vooraf is geweest valt vaak veel te laag uit en geeft dus een te rooskleurig beeld. Leg ook altijd meerdere offertes tegen elkaar voor je de knoop doorhakt. Vraag van de verschillende installateurs ook altijd of ze in het bezit zijn van het VCA- en SEI-keurmerk. Deze papieren getuigen van goed en veilig werk.
Goede positionering
De conditie, grootte en richting van je dak zijn bepalend voor het uiteindelijke rendement van je zonnepanelen. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft ongeveer acht tot veertien panelen nodig. De beste plek voor deze panelen is uit de schaduw, richting het zuiden. Ook moet het dak van voldoende kwaliteit zijn om de zonnepanelen te dragen. De panelen komen er immers minstens 25 jaar op te liggen. Dus wil je zonnepanelen kopen, controleer dan van te voren altijd de staat van je dak om later niet voor verrassingen te staan.
Garantie
25 jaar is een lange gebruiksperiode. Zeker in het geval van zonnepanelen geldt: goedkoop is duurkoop. Kies dus niet te snel voor de goedkoopste partij, maar focus je meer op kwaliteit en zekerheid, ook al kost dat je vaak wat meer. De kans op een defect na de garantieperiode wordt daardoor aanzienlijk minder. Hierdoor betaalt de duurdere prijs zich vanzelf terug.
Informeer je daarnaast altijd goed over de garantie. Wat als er een paneel defect raakt? Komt de installateur hem dan vervangen? Wordt hetzelfde paneel geleverd? Zorg dat je hier duidelijkheid over hebt en laat de gemaakte afspraken opnemen in de offerte. Vraag ook altijd naar opbrengstcertificaten van de zonnepanelen die je geadviseerd worden. Deze certificaten vertellen hoeveel vermogen en stroom de panelen kunnen opwekken en bieden dus houvast bij eventuele geschillen hierover.