5 handige tips van een loodgieter

In woningen en bedrijfspanden kunnen vervelende situaties ontstaan op het gebied van loodgieterswerk, denk bijvoorbeeld aan lekkages, verstoppingen, enzovoorts. Wij spraken met een erkende loodgieter uit Haarlem, die ons vijf handige tips kon geven voor het uitvoeren van loodgietersklussen in huis. Zo verkleint u de kans op dergelijke complicaties in uw woning of bedrijfspand!

Tip 1: spoel borden af

Wanneer u een vaatwasser gebruikt is deze over het algemeen voorzien van een filter. Het filter houdt het restafval van een lunch of diner tegen, zodat de afvoer niet verstopt raakt. Nog beter is het om uw borden en pannen eerst af te spoelen in de gootsteen, zodat het filter minder belast wordt. Kies daarbij voor een zeefje in de gootsteen, zodat deze het merendeel van uw restafval op kan vangen.

Tip 2: laat uw afvoer doorspuiten

Verstoppingen zijn een grote ergernis voor veel woningbezitters. Kies daarom eens per half jaar voor het doorspuiten van de afvoer, zodat beginnende verstoppingen tijdig worden verholpen. Wanneer u dit niet doet, zal een beginnende verstopping uitgroeien tot een serieuze verstopping.

Tip 3: voorkom lekkages onder uw dak

Een lekkende kraan is vervelend, maar dit geldt ook zeker voor lekkages onder uw dak! Laat uw dakbedekking eens per jaar nakijken door een loodgieter of dakdekker. Door uw dakbedekking na te kijken voorkomt u lekkages onder het houtwerk van uw dak. Kleine steentjes of takjes kunnen voor een gaatje of scheurtje in uw dakbedekking zorgen, met een lekkage tot gevolg.

Tip 4: ga een storing in de cv-ketel tegen

Ook de cv-ketel is een kwetsbaar punt binnen uw woning. Voorkom verstoringen in de cv-ketel, door deze eens per half jaar na te laten kijken. Vaak heeft u namelijk niet door dat onderdelen van de cv-ketel versleten raken.

Tip 5: kies voor een combiketel

Een combiketel is een combinatie van een losse cv-ketel en een losse boiler. Dergelijke combiketels werken veel energiezuiniger dan een combinatie van twee losse apparaten, waardoor u jaarlijks flink op de energiekosten kunt besparen.